pretraži
Početna   /   Magazin   /   Aktuelno   /   Sajmovi   /  
Recept za pobjednički tiramisu
Treviso, oktobar 2025. — U gradu koji se smatra domom najpoznatijeg italijanskog deserta, održano je 9. izdanje Tiramisù World Cup-a, globalnog takmičenja koje spaja amatere, strastvene sladokusce i umjetnike ukusa iz cijelog svijeta.

Tokom tri dana, više od 240 učesnika iz raznih zemalja pokušalo je da osvoji titulu najboljeg tiramisua na planeti. Pravila su jednostavna, ali stroga: dvije kategorije – Klasični recept i Inovativni recept, mnoštvo aroma, beskraj mašte i ogromna doza emocije.

Ove godine, šampionka u klasičnoj recepturi postala je Barbara Tosato iz Venecije, dok je kreativnu titulu ponijela Daniela De Biasio sa desertom od karamele i breskve.

Tiramisu World Cup nije samo takmičenje u pravljenju kolača. To je događaj koji promoviše tradiciju i inovaciju, spaja kulturu i gastronomiju.

Organizator Francesco Redi naglasio je da “svaka šolja kafe i svaka kašičica kreme u sebi nose priču o ljubavi, strasti i tradiciji Italije”.

Učesnici su donijeli različite interpretacije klasika — neki su se držali autentičnog recepta iz Trevisa, dok su drugi stvarali hrabre varijacije s voćem, likerima, čak i egzotičnim začinima.

Publika je imala priliku da degustira, uči i inspiriše se — što je i suština ovog festivala.

RECEPT ZA POBJEDNIČKI TIRAMISU

Kategorija: Klasični recept

Vrijeme pripreme: oko 30 minuta + hlađenje

Sastojci

Piškote savoiardi (Vicenzovo su zvanične piškote Tiramisu World Cup-a)

250g mascarpone sira

42g žumanaca

30g šećera

oko 100 ml jake crne espreso kafe (100 % Arabica)

nezaslađen kakao prah za posipanje

Priprema

Umutite žumanca i šećer na niskoj brzini, zatim dodajte mascarpone i miksajte dok ne dobijete gustu, kremastu masu.

Pripremite espreso kafu, ostavite da se prohladi.

Umačite piškote u kafu (brzo, da ne omekšaju previše).

U kalup slažite red piškota, red kreme, pa ponovite postupak. Završite slojem kreme.

Lagano pospite kakaom i ostavite u frižideru najmanje 4 sata (idealno preko noći).

Savjet šampionke Barbare Tosato iz Italije:

„Tiramisu je priča o ravnoteži — sve je u teksturi, temperaturi i ljubavi kojom ga praviš.“

Ova pobjednička verzija tiramisua podsjeća nas da u jednostavnosti leži savršenstvo.

Samo šest sastojaka, ali bezbroj emocija i mogućnosti.

Ako želite da osjetite duh Italije – ne morate putovati do Trevisa, dovoljno je da probate ovaj recept i pustite da vas miris kafe i mascarpone kreme odvede pravo u srce italijanske slatke tradicije.

Moyamagazin

Fotografije: Tiramisu World Cup

Sajmovi

Cake International 2025: Slatka čarolija u srcu Birminghama

Najveća svjetska izložba torti, kolača i dekorativnog poslastičarstva — Cake International — još jednom je pretvorila hale birmingemskog NEC centra u carstvo mašte, boja i ukusa. Ovogodišnje izdanje, održano od 31. oktobra do 2. novembra 2025, bilo je doslovno "slađe nego ikad prije”.
Sajmovi

Puglia Cake Festival 2025

U srcu juga Italije, četrdesetak kilometara od Barija, 11. i 12. oktobra 2025. godine, održano je deveto izdanje Puglia Cake Festivala International – događaja koji je i ove godine potvrdio da je umjetnost dekoracije torti mnogo više od šećera i boja!
PanDeco
O nama Kontakt
Radno vrijeme:
Radnim danima i subotom
09:00 - 20:00
Sve cijene na ovom sajtu su izražene u evrima. PDV je uračunat u cijenu. Panvel doo nastoji da bude što precizniji u opisu proizvoda, prikazu slika, trenutnoj raspoloživosti i cijeni proizvoda. Ipak, ne možemo garantovati da su sve navedene informacije i fotografije artikala na ovom sajtu u potpunosti ispravne.
Copyright © 2025 PanDeco. Sva prava zadržana.
Designed by PARTIKULAR